Doulamyyttien murtaja osa 1

Vieraskynä

Tämän kirjoituksen on laatinut doulamyyttien murtaja, sertifioitu doula Jenni Torvinen.

DOULAMYYTIN MURTAJA

Doulan palkkaamiseen ja doulan työhön paljon myyttejä ja olettamuksia. Osa niistä on aivan varmasti totta, mutta osa ei. Nyt oiotaan olettamuksia ja murretaan myyttejä.

1. Doula on vain synnytyksiin, joissa ei käytetä lääkkeitä.

Tämä todella on myytti, joka ei pidä paikkaansa, vaikka elääkin vahvasti. Tutustumistapaamisella eräs odottaja kysyi, voinko toimia hänen doulanaan, vaikka hän haluaa käyttää lääkkeitä ja puudutteita. Vastasin, että todellakin voin, sinä synnytät ja sinä saat toivoa ja käyttää niitä kivunlievityskeinoja, jotka ovat mahdollisia ja joita haluat. Doulana minä tuen sinua päätöksissäsi. Synnytät sitten ilman lääkkeellistä kivunlievitystä tai lääkkeiden kanssa, hyödyt aivan varmasti siitä henkisestä, fyysisestä ja tiedollisesta tuesta, jota doula voi antaa ennen synnytystä, synnytyksen aikana ja jälkeen sekä lapsivuodeaikana. Ja vaikka lähtökohtaina olisi, että haluat lääkkeitä ja puudutteita, tulet erittäin todennäköisesti tarvitsemaan myös lääkkeettömiä kivunlievityskeinoja. Niiden avulla pystyt olemaan pidempään kotona synnytyksen käynnistyttyä ja saat synnytykseesi hallinnan ja pystyvyyden tunnetta. Nämä ovat kaikki ihan supertärkeitä asioita hyvän synnytyskokemuksen saavuttamiseksi. Doulat puhuvat paljon lääkkeettömistä kivunlievityskeinoista. Miksi? Yhtenä asiana on ylläkin mainitut syyt, mutta myös koulutuksemme ja ammattitaitomme. Doula on lääkkeettömien kivunlievityskeinojen asiantuntija ja niiden opetteleminen kuuluu koulutukseen. Siksi puhumme niistä paljon ja haluamme, että perhe, synnyttäjä ja vauva hyötyvät niistä. Lääkkeettömän kivunlievityksen käytön voi lopettaa heti, mikäli se ei tunnu synnyttäjälle sopivalta, eikä lääkkeettömillä kivunlievityskeinoilla lähtökohtaisesti ole sivuvaikutuksia. Useita keinoja voidaan myös käyttää samanaikaisesti ja yhdessä lääkkeellisten keinojen kanssa. Synnytyksiä ei pidä arvottaa sen(kään) mukaan millaisia kivunlievityskeinoja niissä on käytetty tai jätetty käyttämättä. Saat olla, ja kannustamme sinua olemaan ylpeä synnytyksestäsi, olet sitten synnyttänyt ilman lääkkeitä tai niiden avulla!

2. Doula on vain itsellisille synnyttäjille.

Synnytys on iso ja merkittävä tapahtuma. Se on merkittävä tapahtuma synnyttäjälle, mutta myös kumppanille/toiselle vanhemmalle. Vanhemmaksi tuleminen on iso juttu, vaikka kerta ei olisikaan ensimmäinen. Se herättää paljon tunteita ja ajatuksia, joita on hyvä päästä käsittelemään jonkun kanssa. Tässäkin doula voi olla tukena. Lisäksi yhteinen valmistautuminen synnytykseen ja sen kokeminen tiiminä ovat asioita, jotka lähentävät ja tuovat erityisyyttä synnyttäjän ja tukihenkilön suhteeseen, oli sitten kyseessä lapsen toinen vanhempi tai muu tukihenkilö. Moni tukihenkilö kokee synnytyksen haasteellisena, koska ei tiedä, mitä synnyttäjän kehossa tapahtuu. Ei ehkä ole keinoja auttaa ja lievittää kipua. Ei tiedä sairaalan käytäntöjä tai perheen ja synnyttäjän oikeuksia. Kaikissa näissä doula on apuna ja mukana. Doula ohjaa ja antaa tietoa myös tukihenkilölle. Synnytyksessä vauva ja synnyttäjä ovat keskiössä, mutta doula huomioi myös tukihenkilön. Pitkässä synnytyksessä doula voi päästää tukihenkilön lepäämään (ja tukihenkilö doulan). Mikäli synnytyksessä tapahtuu hätätilanne, ei terveydenhuollon ammattilaisten fokus yleensä ole tukihenkilössä. Tämä on ymmärrettävää, sillä silloin täytyy toimia synnyttäjän ja vauvan pelastamiseksi. Se voi olla tukihenkilölle hyvin hämmentävää ja pelottavaa ja silloin doula on tukihenkilön vierellä. Doula on koko perhettä varten. Tutkimuksen mukaan doulan tuki parantaa huomattavasti synnytyskokemusta ja tästä hyötyy ihan jokainen. Doula voi olla mukana myös itsellisen vanhemman synnytyksessä ja silloin rooli on aivan erityinen läpi koko doulasuhteen. Doulasta on siis hyötyä niin itselliselle vanhemmalle kuin pari/moniskunnalle.

3. Doula vie puolison paikan synnytyksessä.

(Sanan puoliso paikalle voi myös laittaa toinen vanhempi, tukihenkilö tms.)

Itse olen sitä mieltä, että ammatillisesti toimiva doula ei koskaan vie puolison paikkaa synnytyksessä, eikä voi ottaa sitä roolia edes synnytyksessä, jossa ei muita tukihenkilöitä ole mukana. Doula on tukemassa ja palvelemassa perheen ulkopuolisena synnytyksen ammattilaisena. Doula on teitä kumpaakin varten, vaikka synnytyksen tiimellyksessä fokus toki synnyttäjässä onkin. Jos etukäteen tiedetään, kuka doulan lisäksi on synnytykseen tulossa mukaan, voidaan hänen kanssaan käydä keskustelu rooleista. Usein jo tämä selkiyttää sitä, millä eri tavoin kukakin voi synnytyksessä olla avuksi. Ajattele, jos voisitte lähteä synnytykseen tiiminä, joka on kerännyt tietoa, harjoitellut ja valmistautunut hyvin sen sijaan, että puoliso kokee voimattomuutta synnytyksen intensiteetin kasvaessa, ei tiedä miten synnyttäjän oloa voisi helpottaa, ei tiedä perheen oikeuksia jne. Kokemuksesta tulee teille hyvin erilainen. Todennäköisesti ensin mainittu tilanne yhdistää teitä ennenkuulumattomalla tavalla ja lisää teidän kaikkien hyvinvointia. Tässä doulan tuki on tärkeässä roolissa. Oman kokemukseni mukaan puolisot saattavat pohtia, onko doulan palkkaaminen välttämätöntä, mutta jälkikäteen ovat sitä mieltä, että myös he hyötyivät doulan tuesta. Eräästä synnytyksestä lähtiessä puoliso totesi minulle: "Täytyy myöntää, että olin alkuun vähän skeptinen koko doulajutun suhteen, mutta en ole enää!" Tähän lauseeseen kiteytyy hyvin monen puolison ajatukset. Sekä puolisolla että doulalla on tärkeä ja oma rooli synnytyksessä!

4. Kuka nyt vieraan ihmisen synnytykseensä haluaisi?

Tämä onkin hyvä kysymys ja tärkeä ajatus, mutta tämä on usein ilman doulaakin totta sairaalasynnytyksissä. Kun menet sairaalaan synnyttämään, et tiedä kuka kätilönäsi ja tarvittaessa lääkärinäsi tulee toimimaan. Vaikka sairaala ja sen henkilökunta olisivat tuttuja, et voi vaikuttaa siihen, kuka on työvuorossa juuri silloin. Doulan olette itse valinneet, tutustuneet etukäteen, tavanneet hänet ja valmistautuneet yhdessä synnytykseen. Doula tietää toiveet, ajatukset ja ehkä historiaasikin. Doula ei ole tuntematon ja vieras, toisin kuin sairaalan henkilökunta todennäköisesti on. Itse pidän yhteyttä doulaperheiden kanssa heidän toiveiden ja tarpeiden mukaan. Viesteissä ja tapaamisilla tulee juteltua paljon muutakin kuin vain synnytykseen liittyviä asioita. Samalla tullaan tutuiksi monella eri tasolla. Doula ei siis ole sattumanvaraisesti kadulta tai sairaalan käytävältä synnytykseesi mukaan napattu tyyppi. Hän on synnytysalan ammattilainen, lääkkeettömien kivunlievityskeinojen asiantuntija, tuki ja turva. Doulan palkkaa ei maksa sairaanhoitopiiri tms., joten hänellä ei ole velvollisuuksia tai tarvetta toimia heidän määritelmien, rutiinien tai käyrien mukaan. Doulan palvelun olette ostaneet te; sinä, vauvasi ja mahdollisesti muu perhe. Synnytyksen aikana sairaalassa kätilöt voivat vaihtua moneenkin kertaan tai oma kätilö voi olla hoitamassa jotain toista tilannetta juuri silloin kun sinä häntä kaipaat, jolloin joku muu tulee hätiin. Doula on vain teitä varten, eikä hänellä ei ole muita tuettavia synnytyksiä samaan aikaan. Hetidoulauksissa ei samanlaista tuttuutta ehdi syntymään, koska silloin ei olla tavattu etukäteen, mutta siinäkin tapauksessa olet itse tehnyt valinnan, kuka doulaksi tulee. Tiesithän, että jos yhteistyö kätilön kanssa ei tunnu luontevalta, voit toivoa myös kätilön vaihtoa. Aina tämä ei onnistu, mutta sinulla on oikeus esittää toive. Halutessasi minä voin doulana auttaa viemään toiveesi eteenpäin, eikä sinun tarvitse perustella asiaa sinua hoitaneelle kätilölle.

5. Doula on vain kotisynnytyksiin.

Tämän myytin voisi murtaa vain toteamalla, että ei pidä paikkaansa, sillä doulat työskentelevät myös sairaalassa tapahtuvissa synnytyksissä. On synnytyspaikkasi mikä tahansa, hyödyt doulan tuesta ja läsnäolosta varmasti. Kotisynnyttäjä on itse valinnut oman synnytystiiminsä, joten hän tietää ja tuntee heidät. Sairaalasynnytyksessä vain doula on varmasti tuttu. Mutkat suoraksi vetäen voisi siis todeta, että sairaalassa synnyttävä hyötyy doulasta vielä enemmän kuin kotisynnyttäjä. Synnytyspaikasta riippumatta sekä doulalla että kätilöllä on omat roolinsa ja tehtävänsä. Sairaalassa korostuu doulan rooli synnyttäjän oikeuksien puolustajana ja doula voi auttaa synnyttäjää kommunikoimaan toiveitaan henkilökunnalle. Parhaimmillaan kaikki synnytykseen osallistuvat muodostavat tiimin, jossa kunnioitus, arvostus ja avoin vuorovaikutus ovat läsnä. Tämä on mahdollista sekä kotona että sairaalassa tapahtuvissa synnytyksissä. Itse kiitän aina yhteistyöstä muita synnytykseen osallistujia, kun edellä mainitut asiat ovat toteutuneet.

6. Doulan palkkaaminen on hippihörhöilyä.

Tässä kohtaa varmaan olisi myös tarpeen määritellä, mitä hörhöily on. Toisaalta en pidä sitä lainkaan tarpeellisena, sillä hörhöily on jokaisen oma kokemus. Mutta jos esitän kysymykset:

• Onko tiedollinen, fyysinen ja henkinen tuki hörhöilyä?

• Onko elämää mullistavaan tapahtumaan valmistautuminen hörhöilyä?

• Onko harjoitteleminen hörhöilyä?

• Onko tiedon kerääminen hörhöilyä?

• Onko ammattilaisen tuen vastaanottaminen hörhöilyä?

Jos vastaat yllä oleviin kysymyksiin kyllä, sitten doulan palkkaaminen on hippihörhöilyä. Jos taas vastasit ei, ei se hörhöilyä olekaan. Juuri näitä asioita doula sinulle ja mahdolliselle perheellesi tarjoaa. Olen pohtinut tätä asiaa seuraavan ajatuksen kautta. Ajatellaan, että lapsi menee ensimmäistä kertaa kouluun. Hän tietää, että lähes kaikki vanhemmat lapset ja aikuiset ovat käyneet koulua. Hän on kuullut koulutuksen tarpeellisuudesta ja erilaisia tarinoita koulusta. Hän tietää, että kouluun on mentävä, vaikka se jännittää, innostaa, kiehtoo, pelottaa. Jätetäänkö me hänet yksin asian ja tunteiden kanssa? Tuskin. Me valmistaudumme hänen kanssa koulun aloitukseen, hankimme tarvittavia välineitä, harjoittelemme koulumatkaa ja saatamme lasta kouluun, käymme tutustumassa koulurakennukseen jne. Olemme hänen rinnallaan, tuemme, vahvistamme ja kannattelemme lapsen tunteita, niitä vaikeitakin. Emmekä ainakaan sano hänelle, että nyt loppuu tämä hörhöily. Tämä sama pätee moneen muuhunkin asiaan elämässä. Miksi sitten doulan palkkaamisesta tunnutaan ajattelevan näin?

Doula-akatemian koulutus perustuu näyttöön pohjautuvaan tutkittuun tietoon. Toki jokainen doula voi halutessaan lisätä palveluihinsa hörhöilyelementtejä, mutta lähtökohtaisesti koulutus ei niitä sisällä. Kutsuu hörhöily tai ei, sopiva doula löytyy varmasti!

Seuraava
Seuraava

Aktivismiin kasvaminen ja kouluttautuminen