Doulafoorumi la 1.2.2025
Minä näen minut, minä näen sinut
Kuva: Sonja Siikanen
Seuraava Doulafoorumi järjestetään 1.2.2025 etänä Zoomissa otsikolla Minä näen minut, minä näen sinut.
Miten parantaa omaa työhyvinvointia itsemyötätuntoa lisäämällä ja kuinka kohdata muita sensitiivisemmin ja ihmisten moninaiset elämäntilanteet ja -kokemukset huomioiden?
Missasitko Doulafoorumin, mutta haluaisit päästä osaksi päivän tärkeistä puheenvuoroista? Tilaa tallenne, joka on katsottavissa su 9.2.2025 asti!
Suomen doulat ry:n jäsenet saavat tallenteesta 10 % alennusta jäsenten omalla alennuskoodilla. Alennusta ei myönnetä jälkikäteen.
Doulafoorumin ohjelma
10.00-10.15 Alkusanat/Anna-Riitta
10.15-10.40 Päivään virittäytyminen pienryhmissä
10.40-10.45 Biotauko
10.45-11.45 Traumainformoitu työote, puheenvuoro/Aino Juusola
11.45-12.30 Lounastauko
12.30-13.00 Doulan hyvinvointi syntymän ja kuoleman äärellä, valmennuksellinen työskentely/Anna-Riitta
13.00-14.00 Vammaisena äitiyshuollossa, puheenvuoro/Rusetti ry
14.00-14.15 Tauko
14.15-15.00 Painavia sanoja, puheenvuoro/Raisa Omaheimo
15.00-15.30 Keskustelua pienryhmissä (biotauko jossain välissä)
15.30-15.45 Yhteistä keskustelua
15.45-16.00 Vuoden doulan julkaisu ja lähtösanat/Anna-Riitta
Pidätämme oikeuden ohjelmamuutoksiin.
Doulafoorumi on…
jotain mitä odottaa 📆
yhteistä aikaa 🥰
uusia ajatuksia ja ideoita 🧠
verkostoitumista 🧁
vuoden doulan juhlintaa 👑
tärkeitä keskusteluja 🗣
kiinnostavia puheenvuoroja 🧑🏫
Aino Juusola on trauma- ja kriisiterapiaan erikoistunut psykologi ja psykoterapeutti, kirjailija ja kouluttaja.
Ainolta on ilmestynyt kaksi kirjaa, vuonna 2021 julkaistu Jutellaanko — Miten käsitellä lapsen kanssa vaikeita asioita sekä vuonna 2023 julkaistu Taakka vai turva? — Mitä kannan mukanani menneiltä sukupolvilta.
Doulafoorumissa Aino puhuu traumainformoidusta työotteesta. Hän on kouluttanut laaja-alaisesti sote- ja kasvatusalan henkilöstöä traumatisoituneen kokemuksesta ja traumatisoituneen tunnistamisesta ja hyvästä kohtaamisesta.
Miten ottaa asiakastyössä huomioon vaiettujen asioiden olemassaolon mahdollisuus, kuinka löytää sensitiivisiä lähestymistapoja ja pitää samalla myös omasta hyvinvoinnistaan huolta ammattilaisena?
Kuva: Sonja Siikanen
Raisa Omaheimo on kirjailija, stand up -koomikko, taidekentän moniottelija, aikuisen lapsen vanhempi ja aktivisti.
Lihavuus, läskifobia ja laihdutuskulttuuri ovat näkyneet ja kuuluneet Raisan tekemisessä jo vuosien ajan. Viimeistään vuonna 2022 julkaistu kirja Ratkaisuja läskeille toi hänet useampien tietoisuuteen. Kirjaa luetaan edelleen eikä se voi olla mullistamatta lukijansa ajattelua – nimestään huolimatta se sisältää ratkaisuja muillekin kuin läskeille. Jokaiseen meistä on tavalla tai toisella vaikuttanut ympäröivän yhteiskunnan läskifobisuus.
Raisan päivän päättävässä puheenvuorossa keskiössä ovat läskifobia ja lihavuuden stigma – mitä niillä tarkoitetaan, kuinka ne ilmenevät ja mihin ja miten ne vaikuttavat? Mitä on sisäistetty läskifobia ja miten lihavuus kohdataan terveydenhuollossa?
Jaana Tiiri ja Anni Täckman ovat Rusetti ry:n eli vammaisten naisten valtakunnallisen yhdistyksen työntekijöitä.
Pohdituttaako vammaiset henkilöt asiakkaina? Tässä osuudessa pääset kuulemaan, oppimaan ja keskustelemaan vammaisten raskauteen ja vanhemmuuteen liittyvistä erityispiirteistä!
Puheenvuorossa käsitellään mm. vammaisten äitien kokemuksia, synnytykseen valmistautumista vammaisten äitien näkökulmasta ja palvelujärjestelmää äitiys- ja vammaispalveluiden risteyskohdassa.
Omista kokemuksistaan kertoo myös yhdistyksen kouluttama kokemusäiti.
Mistä kaikki alkoi?
Tästä haaveilin siitä lähtien, kun osallistuin keväällä 2018 Australian doulakonferenssiin Melbournessa. Ja kaikkien näiden vuosien jälkeen meillä on Doulafoorumi! 😍
Doulafoorumi on kuin doulien vuosittaiset “kokoontumisajot”. Meiltä meille. 💜
Doulafoorumi kokoaa yhteen doulia ja doulaksi kouluttautuvia erilaisilla koulutus- ja kokemustaustoilla. Olet lämpimästi tervetullut yhteiselle foorumillemme olitpa sitten ammattilainen tai vapaaehtoinen, kokenut konkari tai untuvikko, kouluttautunut pitkästi tai lyhyesti, aktiivinen tai vaikka tauolla. Ohjelma on suunniteltu erityisesti doulille, mutta tapahtuma on avoin kaikille kiinnostuneille.
Luvassa on tutustumista, puheenvuoroja ja keskustelua/toimintaa. Doulafoorumissa julkistetaan myös vuoden doula! 🤩
Ensimmäinen Doulafoorumi otsikolla Suhteet järjestettiin etänä Zoom-yhteydellä ja vuoden 2025 Doulafoorumi on siirretty myöskin etäyhteyksille. Jatkossa olisi tavoitteena kokoontua joka toinen vuosi etänä tärkeiden puheenvuorojen äärelle ja joka toinen vuosi paikan päällä yhteisen tekemisen, keskustelun ja työpajatyöskentelyn merkeissä.
Ehdota vuoden doulaa!
Ehdota vuoden doulaa!
Doulafoorumin yhteydessä tullaan julistamaan Vuoden doula. Vuoden doula on henkilö, joka on vaikuttanut myönteisesti doulayhteisöön ja vaikuttanut omalla tavallaan perheiden hyvinvoinnin ja synnytyskulttuurin edistämiseen tai kuolindoulana arvokkaiden viimeisten hetkien ja hyvän kuoleman mahdollistamiseen.
Vuoden doulaa voivat ehdottaa Suomessa doulana toimivat henkilöt. Jokainen voi tehdä yhden ehdotuksen, minkä vuoksi ehdotus tehdään Google-tilille kirjautuneena. Ehdottaminen on silti täysin anonyymiä. Muistathan perustella ehdotuksesi hyvin!
On tullut aika lähettää ehdotuksia vuoden 2025 doulaksi! Ehdotuksia otetaan vastaan 19.1.2025 asti.