Tervetuloa muuttamaan maailmaa yksi synnytys kerrallaan

Uusia tuulia doulakentälle jo vuodesta 2018

Olen aina kyseenalaistanut olemassa olevia tapoja tehdä asioita ja pyrkinyt löytämään ratkaisuja, jotka palvelevat ihmisiä käsillä olevassa ajassa ja paikassa. Doulakoulutuksissa tuntuivat painottuvan perinteikkyys, tasapäistäminen ja maailman katsominen varsin etuoikeutetun ihmisen linssien läpi.

Elämä valitsi minulle hieman pidemmän polun sertifioiduksi doulaksi, ja kun sitten monien koulutusten ja doulauskokemusten jälkeen olin turhautuneena istunut peruskurssilla, totesin että asiat voisi tehdä muullakin tavalla.

Löysin kaikesta aiemmasta koulutus- ja työtaustastani oivallisen ponnahduslaudan lähteä luotsaamaan uusia doulia ja opettaja minussa hykerteli mahdollisuudesta ohjata, kouluttaa ja kasvattaa, vaikka perinteisen koulutyön olinkin jo jättänyt taakseni. Syksyllä 2018 lanseerasin Doula-akatemian sertifiointikoulutuksen, jota uskallan vielä vuosien jälkeenkin kutsua Suomen raikkaimmaksi, monipuolisimmaksi, koskettavimmaksi ja ravistelevimmaksi doulakoulutukseksi.

Doula-akatemiassa opiskelijat kohdataan inhimillisesti ja rakkaudella samalla haastaen heitä jatkuvasti kehittämään ajatteluaan ja toimintaansa. Ja kiitos opiskelijapalautteiden ja oman jatkuvan kouluttautumisen en voi välttyä kehittymiseltä itsekään. Doula-akatemian tavoitteena onkin tuoda alalle raikas tuulahdus vielä vuosienkin päästä.

Yhdenvertaisuus

Kaikki ihmiset ovat samanarvoisia eikä opiskelijoita arvoteta heidän taustansa perusteella. Jotta jokaisella olisi yhdenvertaiset mahdollisuudet opiskella Doula-akatemiassa, pyrimme luomaan Doula-akatemiassa turvallisemman tilan. Tämä tarkoittaa sitä, että Doula-akatemiassa ei ole sijaa vihapuheelle ja syrjinnälle. Turvallisempi tila ei tarkoita sitä, että olisi turvallista esittää toisten ihmisyyttä ja olemassaoloa loukkaavia mielipiteitä. Vaikka ihmiset ovat samanarvoisia, kaikki mielipiteet eivät ole. Ihmisoikeuskysymykset eivät myöskään ole mielipideasioita.

Kestävä kehitys

Kestävällä kehityksellä tarkoitamme niin ekologisuutta ja ympäristötietoisuutta kuin myös erilaisia työtapoja ja työhyvinvointia, joiden avulla oman työn tekeminen on mahdollisimman kestävää, jotta sitä jaksaisi ja kannattaisi tehdä pitkällä tähtäimellä. Kestävä kehitys tarkoittaa myös työmme eettistä tarkastelua sekä taloudellisen kestävyyden ja saavutettavuuden huomioimista.

Inhimillisyys

Haluamme kohdata opiskelijat inhimillisesti. Meistä kukaan ei ole suorittava kone ja vaikka koulutuksella tietty toivottu etenemistahti onkin, voi tilanteita aina tarkastella yksilöllisesti. On inhimillistä erehtyä, on inhimillistä väsyä, on inhimillistä tuntea kaikkia eri tunteita. Ymmärrämme elämän haavoittuvaisuuden.

Asiantuntijuus omasta itsestä

Kannustamme opiskelijoita omaan ajatteluun sekä autamme heitä näkemään sen osaamisen ja elämänkokemuksen sekä voimavarat, joita heillä jo on. Oman kyvykkyyden ja asiantuntijuuden tunnistaminen auttaa tukemaan myös asiakkaita ja rohkaisemaan heitä luottamaan omaan asiantuntijuuteensa omasta kehostaan, elämäntilanteestaan ja valinnoistaan.

Doula-akatemian arvot

  • Älä tee oletuksia henkilöstä ihonvärin, etnisyyden, uskonnon, muiden ulkoisten ominaisuuksien, iän tai puheen perusteella. Älä oleta ihmisen sukupuolta tai seksuaalista suuntautumista.

  • Älä kysele henkilökohtaisia asioita, kuten taustaa, sukupuolta, perhesuhteita, sairauksia jne.

  • Ole tietoinen oletuksistasi ja ennakkoluuloistasi ja pyri tarkastelemaan, mistä ne kumpuavat.

  • Kysy esimerkiksi mitä kuuluu tai pyydä toista kertomaan itsestään. Kukin saa määritellä omat rajansa sen osalta, mitä haluaa kertoa. Älä utele enempää.

  • Älä käytä syrjiviä ja sortavia sanoja ja ilmaisuja. Älä vitsaile stereotypioilla ja toisten ihmisten ominaisuuksilla.

  • Kohtele muita ihmisiä kunnioittavasti, silloinkin, kun heidän identiteettinsä ja elämäntyylinsä poikkeavat omista käsityksistäsi.

  • Anna tilaa kaikille.

  • Älä häiritse ketään sanallisesti tai fyysisesti.

  • Kaikki tekeminen, keskustelu ja fyysinen kosketus perustuu vapaaehtoisuuteen. Saa kieltäytyä!

  • Puutu toisen vahingolliseen käytökseen lempeän jämäkästi ja pyydä rohkeasti apua kaikenlaisiin ongelmatilanteisiin.

  • Pyri tunnistamaan oma valta-asemasi suhteessa muihin, ja tiedosta se toimiessasi ja puhuessasi.

  • Älä halvenna tai nolaa toisia. Älä naura toisen virheille.

  • Älä arvostele toisen ulkonäköä.

  • Älä arvota ketään sen perusteella, mitä ihminen ei tiedä. Uskalletaan tehdä virheitä. Annetaan kaikille tilaisuus kehittyä ja oppia virheistä, niin omista kuin muiden.

  • Kunnioita toisen henkilökohtaista tilaa ja pidä myös omista rajoistasi kiinni.

  • Avaa itsesi ja toisten käyttämät termit ja vaikeat käsitteet. Kysy rohkeasti, jos et tiedä mitä jokin sana tarkoittaa.

  • Pyydetään anteeksi omia sanojamme ja toimintaamme eikä toiselle aiheutunutta mielipahaa.

Turvallisemman tilan periaatteet

Henkilökohtaiselle ja ammatilliselle kehitykselleni tärkeimmät sisällöt koulutuksessa olivat synnytystarinan merkitys ihmisen elämänkaaressa, eettinen viitekehys doulan työlle, markkinoinnille jne. sekä yhteisöllisyyden ja yhteyden kokemisen merkitys.”

Olemme kasvava ja kehittyvä kampus doulakutsumuksen kuulleille.

Kiinnostaako doulan työ? Tilaa uutiskirjeemme, jotta kuulet ensimmäisten joukossa työpajoista ja koulutuksista!

Toimitko jo doulana tai olet juuri kouluttautumassa? Tilaa uutiskirje doulille, jotta et missaa tarjoamiamme mahdollisuuksia syventyä ja mennä eteenpäin!